De online webhops schieten de grond uit, je kan er alles kopen en het lijkt nog goedkoop ook. Zeker met de komst van Bedrijven als Amazon en Aliexpress kunnen we alles kopen tegen de laagste prijs. Echt informatie over de producten is moeilijk te verkrijgen, je kan ze meestal niet bellen en langskomen is al helemaal een probleem.

Waar kiest u voor?

Deze keer willen we het over LED werklampen hebben. Het gebruik van LED heeft veel voordelen, maar het heeft ook veel vooroordelen. De techniek van LED en vooral de toepassing van LED blijft door ontwikkelen, maar dat betekend niet dat uw LED werklampen ook zo doorontwikkeld zijn.

Als je iemand vraagt waar ze aan denken bij LED, zeggen ze altijd dat LED zuinig is en niet kapot gaat. In principe allemaal waar, maar zo simpel is het niet.

Terug naar de werklamp.

LED werklampen zijn in de laatste jaren erg veranderd. In het verleden kreeg je vaak de horen dat LED werklampen in de regen weinig licht gaven en dus ook weinig zicht hadden, dat is tegenwoordig verleden tijd. Niet alleen de soort LED wordt steeds beter, daarnaast zijn er diverse technieken om de LED efficiënt aan te sturen. Het gebruik van de juiste lens is ook belangrijk, dit bepaald immers de stralingshoek van de lamp. Een LED verstraler heeft een gemiddelde stralingshoek van 30 graden, een LED breedstraler een hoek van 60 graden.

Men gaat er bij een LED werklamp vanuit dat deze eigenlijk niet kapot kan gaan. Het klopt inderdaad dat de LED niet kapot gaat, maar een LED werklamp bestaat uit meer onderdelen van alleen LED, en daar gaat het meestal mis. De kwaliteit in de onderdelen van deze werklampen laten vaak te wensen over, daarom zijn een aantal zaken van belang.

- Heeft de behuizing een juiste coating tegen zout en UV
- Is de behuizing groot genoeg om de LED werklamp te koelen
- Wat is het merk van LED en LED chip
- Is de LED werklamp ROHS, CE en EMC gecertificeerd
- Is de RVS beugel daadwerkelijk gemaakt van RVS

De behuizing van een LED werklamp is meestal gemaakt van aluminium, dit aluminium gaat corroderen als het geen coating krijgt, zeker de combinatie met de warme lamp en water is geen goede combi. Houdt er ook rekening mee dat LED erg warm wordt, deze warmte moet de LED werklamp wel af kunnen voeren. Een goede werklamp heeft afhankelijk van de sterkte een paar goede koelribben aan de achterkant van de lamp. Op het moment dat de lamp te warm wordt, verbrand de LED en LED chip, dit zorgt ervoor dat de levensduur van de lamp drastisch omlaag gaat, daarnaast zal de LED werklamp minder fel gaan branden als deze te warm is.

Wij hebben regelmatig bezoekers die LED werklampen zoeken, daar horen we vaak dat onze werklampen duur zijn. Waarom duur? "nou de vorige keer heb ik er tien voor €150,- gekocht, echt een koopje" Wij vragen dan altijd waarom ze hier dan gekomen zijn om werklampen te kopen en dan blijkt dat meer dan 50% van de lampen al na enkele weken defect is geraakt. Het vervolg is dat ze twee lampen meenemen en enkele weken later alle overige lampen ook vervangen vanwege lichtopbrengst is toch wel veel meer is dan die andere lampen die in principe op papier dezelfde wattage hadden.

Kortom:

Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn. Daarnaast heb je er niks aan als LED werklampen geen licht geven of regelmatig defect raken, ze moeten immers wel weer vervangen worden.

Wordt vervolgd.